Dementiezorg bij Domus Magnus

Mensen met dementie of andere cognitieve geheugenproblematiek krijgen moeite om de regie over hun eigen dagelijkse leven te voeren. Ze raken langzaamaan het overzicht kwijt en dit brengt vaak gevoelens van onbehagen en angst met zich mee. Het zelfstandig wonen lukt niet meer en er moet gezocht worden naar een goede en veilige oplossing. Door de kleinschalige locaties geven we het veilige geborgen gevoel weer terug. Daarnaast hebben wij gespecialiseerde verzorgenden en activiteitenbegeleiders, die allemaal geschoold zijn om om te gaan met dementie. Door het huiselijke en knusse karakter van onze locaties creëren wij een omgeving waar men zich niet ontheemd voelt in de ingewikkelde wereld die dementie met zich mee kan brengen.

Aansluiten bij de belevingswereld

Wij helpen de bewoners bij hun dagelijkse leven en proberen aan te sluiten bij hun belevingswereld. Dit doen wij door bijvoorbeeld met eenvoudige symbolen te communiceren met de bewoner. Woorden kunnen soms niet de juiste informatie overbrengen, maar symbolen kunnen dat vaak wel. Denk bijvoorbeeld aan een schort die aangeeft dat het eten klaargemaakt wordt. Tenslotte is op iedere locatie van Domus Magnus op een centrale plek een aquarium te vinden. Licht, kleuren en rustige bewegende beelden zijn lang waarneembaar voor onze bewoners. De plek bij het aquarium wordt ervaren als een rustgevende plek.

Een eigen huisdier is welkom

Of het nou honden, katten of konijnen zijn: mensen leven op van huisdieren. Dit geldt ook voor mensen met dementie, het blijkt dat ze door het omgaan met dieren alerter zijn. Bovendien helpen huisdieren bij gevoelens van eenzaamheid en kunnen ze ervoor zorgen dat mensen langer actief blijven. Daarnaast zijn huisdieren natuurlijk een welkome afleiding als er sprake is van ziekte of ander ongemak. Het verzorgen van een huisdier kan alleen voor mensen met dementie lastig zijn. Om ervoor te zorgen dat onze bewoners alsnog de voordelen van huisdieren kunnen ervaren, zorgen we dat er regelmatig dieren te vinden zijn. Onze medewerkers nemen geregeld hun hond mee en natuurlijk komt er soms een hond mee met familieleden. Verder komen er elke dinsdag twee trainingshonden op bezoek en hebben we op locatie Huis Welgelegen een huiskat, Willem. De bewoners aaien hem graag!

 

Innovaties bij Domus Magnus

Bij Domus Magnus vinden we het welzijn van de bewoners net zo belangrijk als de dagelijkse zorg. Om het welzijn van onze bewoners zo goed mogelijk te houden, investeren wij in innovaties zoals robotzeehond Paro, de Tovertafel en de CRDL.

Communicatie stimuleren met robotzeehond Paro

Bij Domus Magnus zijn niet alleen echte huisdieren te vinden, maar ook robotdieren. Zo hebben we robotzeehond Paro. Paro is met zijn witte vacht, grote ogen en zijn gedrag levensecht. Door middel van sensoren reageert hij op de aanrakingen en geluiden. Daarnaast toont de robotzeehond zelf ook emoties zoals verbazing, blijdschap en boosheid. Paro maakt zelf ook geluiden: hij klinkt als een echte babyzeehond. Met al deze snufjes zorgt Paro ervoor dat interactie en communicatie gestimuleerd wordt. De bewoners worden blijer en komen gemakkelijker met elkaar in contact. Daarbovenop kan Paro er ook voor zorgen dat mensen tot rust komen.

Op een speelse manier in beweging komen met de Tovertafel

Onze dagbesteding bestaat uit meer dan alleen spelletjes doen. Wij proberen de dagbesteding zo divers mogelijk te maken, zeker voor diegenen die niet zo goed zelf weten hoe ze dat moeten doen. Eén van onze mogelijkheden bij de dagbesteding is de Tovertafel. De Tovertafel is een kastje dat boven een tafel wordt gehangen. Door de lichtprojecties wordt de tafel een echte Tovertafel: er verschijnen vlinders, die je op je hand kunt laten zitten of kunt jagen naar je medespelers. Of een windvlaag zorgt ervoor dat de tafel is bedekt met bladeren, die je vervolgens weer van de tafel af moet vegen. Door deze spelletjes komen mensen met dementie op een speelse manier in beweging. Daarnaast verbindt het hen met de omgeving: al snel komen er andere bewoners bij de Tovertafel zitten die ook willen meedoen, waardoor de bewoners weer meer met elkaar in contact komen.

Contact door aanraking met de CRDL

Mensen met dementie hebben vaak moeite met communicatie en sociale interactie. Met een CRDL (cradle) is het mogelijk om dat isolement te verbreken. De CRDL is een houten instrument dat reageert op aanraking: twee mensen leggen allebei één hand op de CRDL en raken dan elkaar aan. De CRDL vertaalt de aanraking vervolgens naar geluid. Er zijn verschillende geluiden uit de natuur, zoals de zee, vogels of krekels. Ook zijn er geluiden uit het alledaagse leven, zoals een fluitketel of koffiekopjes. De manier van aanraken is van invloed op het geluid: als mensen elkaar vasthouden leidt dat tot een ander geluid dan wanneer mensen kriebelen of tikken. Op deze manier bespelen mensen niet echt de CRDL, maar meer elkaar en wordt contact weer mogelijk gemaakt.

Kleinschalig wonen met dementie

Wilt u meer lezen over de woonvorm kleinschalig wonen? Lees dan hier het uitgebreide artikel dat wij over deze woonvorm schreven.