Een particulier verzorgingshuis; 6 belangrijke redenen om te kiezen voor particuliere woonzorg

Wanneer u op zoek bent naar een plek om uw oude dag door te brengen, of voor uw dierbare zoekt naar een woonplek met zorg, zult u merken dat er veel verschillende woonvormen bestaan. Naast reguliere verpleeg- of verzorgingshuizen, zijn er ook particuliere zorginstellingen die ouderenzorg aanbieden. Woonzorgorganisatie Domus Magnus is pionier op dit gebied; sinds 2004 bieden wij particuliere zorg voor ouderen op unieke locaties in Nederland. In dit artikel zetten wij zes belangrijke redenen op een rij om voor een particulier verzorgingshuis te kiezen en vertellen wij u alles wat u wilt weten over deze woonvorm voor ouderen.

De belangrijkste redenen om te kiezen voor particuliere woonzorg zijn:

 1. De omgeving; u woont op een unieke locatie
 2. Persoonlijke betrokkenheid
 3. Afwisseling tussen privacy en gezelschap
 4. Kleinschaligheid en huiselijke sfeer
 5. Uitgebreid activiteitenprogramma
 6. Volledig verzorgd wonen op hoog niveau

Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de unieke voorzieningen waarin de particuliere woonzorg voorziet. En wilt u weten wat het verblijf bij een particuliere zorginstelling u maandelijks kost? Ook daar geven wij antwoord op in dit artikel.

1. Wonen op unieke locaties

Particuliere verzorgingshuizen staan vaak op unieke locaties. Dat kan een statige stadsvilla middenin een grote stad zijn of een fraai kasteel in de directe omgeving van bossen. Particuliere verzorgingshuizen zijn vaak gevestigd in een monumentaal pand. Denk aan een oud ziekenhuis of een voormalige school of internaat. Deze panden worden volledig afgestemd op de behoeften van ouderen, zonder hun unieke sfeer te verliezen.

2. Persoonlijke betrokkenheid

Een veelgehoord argument om voor een particulier verzorgingshuis te kiezen, is de persoonlijke aanpak en daarbij de tijd en aandacht die aan de bewoners wordt gegeven. Particuliere woonzorglocaties zijn dikwijls kleinschalig van opzet en persoonlijke betrokkenheid staat hoog in het vaandel. Bewoners en medewerkers kennen elkaar goed, en ook de familie van de bewoners ontwikkelt vaak een persoonlijke band met het personeel. Dat zorgt voor een prettige sfeer waarin open met elkaar gecommuniceerd wordt. Verjaardagen en andere feestdagen worden uitgebreid gevierd. Er wordt tijd gemaakt voor een praatje en rekening gehouden met persoonlijke wensen. Op de woonzorglocaties van Domus Magnus is 24 uur per dag een zorgmedewerker aanwezig. De zorgbehoefte van bewoners wordt zorgvuldig in kaart gebracht en bewoners kunnen dag en nacht een beroep doen op ervaren zorgmedewerkers. Dat geeft een veilig gevoel.

3. Afwisseling tussen privacy en gezelschap

Binnen een particulier verzorgingshuis bewoont u een eigen appartement of studio. Uw woonruimte kunt u naar wens inrichten en vaak is een huisdier ook welkom. Bij het particuliere verzorgingshuis bevinden zich ook centrale ruimten waar bewoners en medewerkers elkaar ontmoeten. Eten gebeurt vaak in een centraal restaurant of sfeervolle woonkeuken. Ook een recreatieruimte, bibliotheek en wellness- en/of kappersruimte zijn vaak aanwezig. Zo wisselt u de privacy van uw eigen appartement af met sociale contacten.

4. Kleinschalige en huiselijke sfeer

Particuliere verzorgingshuizen zijn klein van opzet. Bij sommige woonzorglocaties wonen tien tot vijftien personen; anderen bieden ruimte voor zo’n dertig bewoners. Het voordeel aan deze opzet is dat medewerkers en bewoners elkaar persoonlijk leren kennen. Iedereen maakt onderdeel uit van een ‘groot huishouden’. Dit zorgt voor een huiselijke, warme sfeer. Ook de panden, met hun authentieke details en voortreffelijke ligging, zorgen voor een bepaald cachet waardoor bewoners zich al snel thuis voelen.

5. Uitgebreid activiteitenprogramma

Particuliere verzorgingshuizen maken veel werk van het aanbieden van een zinvolle dagbesteding voor hun bewoners. De activiteiten worden daarbij afgestemd op de wensen en interesses van de bewoners. Naast het feit dat dierbaren altijd welkom zijn (er zijn geen bezoekuren), kunnen bewoners vrijblijvend deelnemen aan tal van activiteiten voor ouderen. Denk daarbij aan yoga, lezingen, filmavonden, bloemschikken en live concerten. Bij Domus Magnus worden ook activiteiten buitenshuis aangeboden. Onze bewoners bezoeken regelmatig een museum, tentoonstelling of gaan koffie drinken in een stad nabij de woonzorglocatie.

6. Volledig verzorgd wonen op hoog niveau

Om rustig van uw oude dag te kunnen genieten, nemen particuliere woonzorginstellingen u zoveel mogelijk uit handen. Zo zijn de maaltijden bij een particuliere woonzorglocatie standaard inbegrepen. Ook wordt er veel aandacht besteedt aan de maaltijden. De standaard ligt er hoog. In veel gevallen wordt er dagelijks vers gekookt door een (chef-)kok. Kleding en linnengoed wordt gewassen, gedroogd en gestreken. Een pedicure, kapper of fysiotherapeut zijn vaak verbonden aan een particulier verzorgingshuis en bieden hun diensten aan in uw eigen appartement of in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte binnen de woonzorglocatie. De bewoners zoveel mogelijk uit handen nemen zodat men aangenaam kan wonen en leven en daarnaast service op hoog niveau aanbieden; dat zijn belangrijke facetten binnen de particuliere ouderenzorg.

Voor wie is een particulier verzorgingshuis geschikt?

Een particulier verzorgingshuis kunt u met of zonder zorgindicatie betrekken. Ook echtparen waarvan één een zorgvraag heeft en de ander niet, zijn welkom. Het is een prettig idee om de zorg voor een zorgbehoevende partner (deels) uit handen te kunnen geven. Sommige bewoners kiezen voor een particulier verzorgingshuis met het oog op de toekomst; hier wonen betekent immers compleet verzorgd wonen en als er gezondheidsklachten ontstaan is de zorg al binnen handbereik. Andere bewoners komen binnen met een zorgvraag. Het opstellen van een persoonlijk zorgplan is een standaard procedure. Soms wordt vooraf een screening ingepland om te onderzoeken of de gewenste locatie de beste match is voor een toekomstige bewoner. Ook voor tijdelijk verblijf met zorg kunt u vaak in een particuliere woonzorginstelling terecht. Bijvoorbeeld om te herstellen na een operatie. Sommige particuliere verpleeghuizen bieden zogenaamde zorghotelkamers aan. Dit zijn compleet ingerichte kamers die u tijdelijk kunt betrekken. Alle faciliteiten van de woonzorglocatie staan dan tot uw beschikking.

Hoeveel kost het wonen bij een particulier verzorgingshuis?

Wat kost het wonen in een particulier verzorgingshuis precies? Veel mensen vragen zich af of ze een verblijf in een particulier initiatief kunnen bekostigen. De verblijfskosten verschillen per zorgvilla en binnen de locatie per appartement. De grootte of ligging van een appartement speelt hierbij een rol. U betaalt een maandelijks tarief om te wonen, dit bedrag staat los van de zorg die u nodig heeft. Binnen deze maandelijkse kosten vallen onder meer de huur van uw appartement, gas, water, elektra, alle maaltijden, telefoon- en internetaansluiting, schoonmaak van uw appartement, een persoonlijk alarmeringssysteem enzovoorts. De zorgkosten zijn de kosten die een (particulier) verzorgingshuis maakt voor het aanbieden van de zorg die een bewoner behoeft. Die zorgkosten zijn dus per persoon verschillend. Als u veel zorg nodig heeft, zal uw verblijf in een particuliere zorgvilla duurder uitpakken dan wanneer u weinig tot geen zorg nodig heeft. Een zorgindicatie wordt afgegeven door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Over het algemeen worden de gemaakte zorgkosten vergoed door de overheid, vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). U betaalt echter wel een eigen bijdrage. Wilt u weten wat een verblijf in een particulier verzorgingshuis u exact kost per maand? Neem dan contact op met de locatie van uw keuze om een offerte op maat aan te vragen.

De zoektocht naar een particulier verzorgingshuis

U zoekt een particulier verzorgingshuis voor uzelf of een dierbare. Wat zijn dan de stappen die u normaliter doorloopt?

 1. Oriëntatie naar locatie(s)
 2. Vrijblijvend (telefoon)gesprek
 3. Rondleiding op locatie(s)
 4. Zorgindicatie aanvraag
 5. Verhuizing

U zult waarschijnlijk op zoek gaan naar een particuliere zorgvilla in de buurt van uw huidige woonplaats. Misschien vindt u het prettig om juist dichter bij uw kinderen/familie te wonen. Particuliere woonzorginstellingen vindt u door heel Nederland. In steden als Amsterdam of Rotterdam maar ook in rustige, meer afgelegen gebieden. Waarschijnlijk zult u per telefoon een eerste oriënterend gesprek voeren over de mogelijkheden, opbouw van de kosten, zorg en geboden faciliteiten.

Het échte sfeerproeven vindt plaats tijdens een of meer (vrijblijvende) rondleidingen. Bij Domus Magnus wordt u daarin begeleid door een van onze relatiemanagers, die al uw vragen beantwoorden. Het sfeerproeven is een belangrijke stap in het proces omdat u tijdens een rondleiding een goed gevoel krijgt bij de locatie, haar medewerkers en bewoners. Mocht u een definitieve keuze hebben gemaakt, dan wordt er een contract voor u opgesteld.

Heeft u een zorgvraag? Dan wordt er, indien dit nog niet geregeld is, een zorgindicatie voor u aangevraagd. In sommige gevallen vindt er een screening plaats om te toetsen of u bij de zorgvilla écht op de juiste plek bent. Is alles geregeld? Dan bent u klaar om te verhuizen naar uw nieuwe appartement. Wist u dat u uw eigen meubilair mee kunt nemen? Zo kunt u uw appartement inrichten met spullen waaraan u gehecht bent en voelt uw nieuwe huis als snel als ‘thuis’.

Domus Magnus; de eerste in particuliere ouderenzorg

Domus Magnus was in 2004 de eerste speler in Nederland op het gebied van particuliere ouderenzorg. Inmiddels beschikt Domus Magnus over 15 locaties, verspreid over Nederland. Twee nieuwe locaties zijn in aanbouw. De locaties van Domus Magnus staan op unieke plekken. Van stadsvilla’s in steden als Amsterdam, Haarlem en Rotterdam tot monumentale panden in Brummen, Hilversum en Baarn. Ons doel is zorgen dat ouderen kunnen blijven leven en wonen zoals ze gewend zijn. Een mooie woonomgeving, professionele zorg en veel aandacht voor het welzijn van onze bewoners zijn daarbij belangrijke speerpunten. Wij bieden hiermee een alternatief voor de reguliere verzorgings- en verpleeghuiszorg, dan wel de (intensieve) thuiszorg. Bij Domus Magnus woont u in uw eigen appartement in een sfeervol pand. Met alle benodigde zorg binnen handbereik dat wordt uitgevoerd door eigen personeel. Met aandacht voor de grote én kleine dingen die het leven de moeite waard maken. Veel van onze bewoners kiezen ervoor om naar een plek te verhuizen waar het fijn wonen en leven is. En met de zekerheid van 24-uurs zorg in huis. Zowel ouderen met een zorgvraag, als mensen die (nog) niet of nauwelijks zorg nodig hebben zijn van harte welkom om bij Domus Magnus te komen wonen.

Wilt u meer weten over de particuliere woonzorglocaties van Domus Magnus?

Bent u benieuwd naar onze woonzorglocaties en hoe onze bewoners zich hier voelen? Bekijk dan de video’s die een goede impressie geven van het leven in een particuliere zorgvilla of lees de persoonlijke ervaringsverhalen van onze bewoners.

Wilt u zelf eens sfeerproeven in een van onze bijzondere panden? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende rondleiding aan.