Welzijn en dementie

Muziek en dementie

De werking van muziek is van grote invloed op het geheugen. Voor iemand met de diagnose dementie is het moeilijk om zich gebeurtenissen te herinneren. Muziek kan helpen om herinneringen weer boven te brengen. Op deze manier kan muziek meer kwaliteit toevoegen aan het leven van iemand met dementie. Het helpt om met elkaar te kunnen communiceren, om een bewoner weer vrolijk te krijgen of juist om rust te scheppen in de chaos die ervaren kan worden in het hoofd.

Dit is ook een van de redenen waarom er een grote rol is weggelegd voor muziek in ons welzijnsprogramma. Iedere week komen er musici een live concert opvoeren op al onze locaties, met genres toegespitst op de behoeftes van onze bewoners. Met de ogen dicht genieten van een klassiek pianostuk tot meezingen met Franse chansons, wij maken de agenda aan de hand van de wensen van de bewoners. Doordat muziek positieve gevoelens oproept, ondersteunt het in het dagelijkse leven van de bewoners en de zorg daaromheen. 

Bekijk hieronder een video over het wekelijkse klassieke concert dat alle woonzorglocaties van Domus Magnus organiseren:

Geuren en dementie

Geuren en muziek zijn prikkels die het langste waargenomen kunnen worden. Het is niet voor niets dat op veel van onze locaties de woonkeuken het hart van de locatie is. De bewoners zien de verse producten binnen komen, ze zien en horen de chef-kok het eten bereiden en ruiken alle geuren die de ingrediënten verspreiden. Hierdoor ontstaat er een huiselijke sfeer en helpen de geuren bij de herkenning van de maaltijd. 

Bekijk hieronder de video die we maakten in Het Hendrickszhuys in Amsterdam waar bewoners en medewerkers met elkaar een heerlijk geurende appeltaart bakken: