Mevrouw van der Schaar over woonzorglocatie De Uylenburgh in Amsterdam

Bij bijna alle activiteiten in De Uylenburgh die georganiseerd worden ben ik aanwezig. De filmmiddag op dinsdag is erg leuk, zelfs als ik de film al ken, schuif ik nog wel eens aan!

Vanaf het allereerste moment dat De Uylenburgh in Amsterdam werd geopend, begin maart 2011, woont mevrouw van der Schaar-Hordijk (1931) daar. Zij was bewoonster nummer drie die haar intrede deed in het grachtenpand hartje Amsterdam. Zorg of verpleging heeft zij niet nodig, wel de gezelligheid en rumoerigheid om haar heen.

Goed gevoel
Zittend in de grote binnentuin van De Uylenburgh vertelt Mevrouw van der Schaar-Hordijk over haar beslissing om te verhuizen naar een woonzorgomgeving. “Met veel plezier heb ik jarenlang in een groot appartement aan de Keizersgracht gewoond, een heerlijke drukke gracht. Maar na het overlijden van mijn man begon ik mensen om mij heen te missen en was het appartement veel te groot voor mij alleen”. Via de radio en haar buren hoorde ze over Domus Magnus en de nieuwe locatie die volop in ontwikkeling was in Amsterdam. Nieuwsgierig en fit als ze is, stond ze een paar dagen later op de stoep van het pand voor een rondleiding. Ondanks dat de bouwlieden en ontwikkelaars nog rondliepen en het uiteindelijke resultaat nog lang niet zichtbaar was, had ze direct een goed gevoel bij de locatie en tekende ze voor een appartement met uitzicht op de Lauriergracht.

Vrienden eten regelmatig een hapje mee
Mevrouw van der Schaar-Hordijk heeft nog geen zorg of verpleging nodig, maar vindt het wel een prettig idee dat de zorg 24-uur per dag aanwezig is indien ze deze op een bepaald moment wel nodig heeft. Toch heeft ze leuk contact met de zorgmedewerkers die er rondlopen en van de huishoudelijke hulp maakt ze wel dankbaar gebruik en ook over de kok is ze niet anders dan lovend.  Alle maaltijden eet mevrouw in de gezamenlijke dinerzaal. “Het is veel gezelliger om met de andere bewoners te eten, dan alleen in het appartement. Lekker met een wijntje even bijpraten met iedereen”.  Ook  familieleden en vrienden van haar eten regelmatig een hapje mee in het restaurant, dit is geen probleem voor de keuken als je dit van tevoren aangeeft. De gastvrouw van het restaurant zet zelfs een ‘gereserveerd’-bordje neer zodat je ongestoord kunt bijpraten met de gasten.

Klassieke muziek
De gezelligheid die mevrouw miste in haar oude appartement, is op De Uylenburgh altijd op te zoeken. “Bij bijna alle activiteiten die georganiseerd worden ben ik aanwezig. De filmmiddag op dinsdag is erg leuk, zelfs als ik de film al ken, schuif ik nog wel eens aan.”. De, veelal klassieke, concerten die iedere vrijdag op de locatie gehouden wordt, mist ze echter nooit. Mevrouw is een groot klassiek muziek liefhebber en kan erg uitkijken naar de verschillende muziekuitvoeringen.

Kopje koffie in De Pijp
Naast de sociale contacten die mevrouw van der Schaar-Hordijk in De Uylenburgh heeft opgedaan, heeft ze nog steeds goed contact met haar familie, vrienden en kennissen. Het komt regelmatig voor dat ze op zaterdagmiddag met vriendinnen een kopje koffie gaat drinken in de buurt waar ze opgroeide ‘De Pijp’. “Dit moet natuurlijk wel van tevoren afgesproken zijn, want iedereen is hartstikke druk!”

Uitzicht op de Lauriergracht
Het appartement van mevrouw is kleiner dan haar vorige appartement op de Keizersgracht, maar daarmee ook veel knusser. Vanuit haar stoel in de hoek kijkt ze uit op de Lauriergracht. “Deze gracht is rustiger dan ik gewend ben, maar dat vind ik juist wel prettig. Ik zit hier graag de krant te lezen en de voorbijgangers te observeren. Toen het vroor was het zo leuk om alle kinderen te zien leren schaatsen! Konden ze in de ochtend amper overeind blijven staan, schaatsten ze in de middag al heen en weer over de gracht, prachtig om te zien!” aldus mevrouw.