Mevrouw Bijleveld

Het is fijn wonen in De Sterreschans. Ik woon hier als een prinses. Ik heb een mooi uitzicht op de tuin en op mijn balkon kan ik toch nog een beetje tuinieren en met de vogeltjes bezig zijn.

Bijna 36 jaar heeft mevrouw Bijleveld samen met haar man in Spanje gewoond. Geënthousiasmeerd door haar zwager besloten ze om na het pensioen van haar man daarheen te emigreren. Mevrouw heeft artrose en de warmte van dit land deed haar veel goed. Toen haar man kwam te overlijden, besloot mevrouw om toch in Spanje te blijven wonen vanwege de grote vriendenkring die ze daar inmiddels had opgebouwd.

90ste verjaardag
Speciaal voor haar 91ste verjaardag kwam mevrouw Bijleveld naar Nederland toe om deze mooie leeftijd samen met haar familie te vieren. Haar tweelingbroer, met wie ze haar verjaardag samen georganiseerd had, kwam hiervoor speciaal over uit Nieuw-Zeeland. Nichtjes en neven kwamen uit Amerika en samen verbleven ze een paar weken in een vakantiepark met als hoogtepunt de verjaardag. Het was een heerlijk feest, omringd door haar familie. Ergens in de daaropvolgende dagen, tijdens een wandeling met de familie, is mevrouw lelijk ten val gekomen en heeft ze haar heup gebroken.

Keuze voor De Sterreschans
Na deze val is ze geopereerd en heeft ze in meerdere (revalidatie) klinieken en verzorgingshuizen gelegen. Overal werd ze even aardig behandeld en was ze erg tevreden. Toch kon ze niet blijven omdat deze huizen niet voor permanente bewoning geschikt waren. Teruggaan naar Spanje was geen optie. De zorg is daar minder goed geregeld dan hier in Nederland. “Wat dat betreft was het een geluk bij een ongeluk dat ik hier in Nederland ben gevallen.”, aldus mevrouw Bijleveld. Uiteindelijk wees haar zoon haar op locatie De Sterreschans en is ze direct verhuisd.

Kleine zorgvraag
Mevrouw wordt dagelijks geholpen met het douchen. “Verdere zorg heb ik nog niet nodig, al vind ik het wel heerlijk dat ik op de zorg kan terugvallen als ik bijvoorbeeld heel moe ben. Dan is het fijn dat ze me even kunnen helpen met het uittrekken van mijn schoenen. Daarnaast ga ik hier ook graag naar de kapper." 

Op appartement dineren
De maaltijden eet mevrouw Bijleveld allemaal op haar appartement, wat dat betreft noemt ze zichzelf een einzelgänger. Ze heeft weinig behoefte aan contact met haar medebewoners, al drinkt ze haar kopje koffie wel iedere ochtend in het restaurant. Met een krantje erbij. Ze krijgt wekelijks veel bezoek van haar familie en iedere dag om 08.00 uur skypet ze met haar zoon in Thailand. Ook spreekt ze haar vrienden uit Spanje regelmatig en zijn er zelfs al een paar op visite gekomen. “Wat dat betreft ben ik op sociaal gebied druk genoeg!” lacht mevrouw.

Activiteiten
De uitjes die vanuit De Sterreschans georganiseerd worden, houdt mevrouw altijd goed in de gaten. “Ik had me laatst voor een leuk boottochtje opgegeven, maar gelukkig bedacht ik me net op tijd dat ik in het verleden een paar keer enorm zeeziek ben geweest!” lacht de bewoonster. Aan de dagelijkse activiteiten doet mevrouw Bijleveld niet mee, maar bij de concerten probeert ze zo nu en dan wel aanwezig te zijn, waarbij haar familie ook al eens heeft kunnen genieten van de musici.

Luxe
“Het is fijn wonen in De Sterreschans, ik woon hier als een prinses. Natuurlijk had ik nog liever zelfstandig in Spanje gewoond. Ik had een groot stuk grond met fruitbomen en hield enorm veel van tuinieren. Toch ervaar ik het als een enorme luxe dat ik nu op deze locatie kan wonen. Ik heb een mooi uitzicht op de tuin en op mijn balkon kan ik toch nog een beetje tuinieren en met de vogeltjes bezig zijn.”, glimlacht mevrouw.