De heer van Liere over de zorg van zijn ouders

Mijn vader was kwaad en vond het verschrikkelijk om te verhuizen, maar na zes weken was hij helemaal om.

De ouders van de heer van Liere woonden altijd zelfstandig totdat de kinderen in de gaten kregen dat dit niet meer mogelijk was. Geleidelijk aan ging het steeds slechter met ze en kregen ze het huis niet meer op orde. Het heeft de kinderen veel moeite gekost om hun ouders te overtuigen om te verhuizen naar een woonvorm met zorg.

Samen blijven wonen
De heer van Liere: “Uiteindelijk hebben we zes zorginstellingen bezocht. De belangrijkste eis was dat mijn vader en moeder samen moesten blijven. Het is toch ondenkbaar dat je een echtpaar uit elkaar haalt? Dat kan toch niet goed zijn voor mensen? Bij woonzorglocatie De Uylenburgh konden mijn ouders samen blijven én ik woon op vijf minuten fietsen, ook dat was een must. Hoe mooi een locatie ook is, je wilt toch mensen die dichtbij je staan in de buurt hebben.

Vader kwaad
Mijn vader vond het verschrikkelijk om te verhuizen. Hij was kwaad en het voelde voor hem alsof zijn vrijheid werd afgenomen. Het was voor ons niet makkelijk om alle verwijten aan te horen. Echter zagen we hem na de verhuizing steeds meer opfleuren. Na zes weken was hij helemaal om, hij vond het wonen op De Uylenburgh geweldig!

Deze enorme omslag kwam zonder twijfel door het personeel, het waren werkelijk supermensen. Ze hoorden ons verhaal aan, stelden zowel mijn ouders als de familie gerust en hebben ons geweldig opgevangen. Van de verzorgenden en de huismeester tot de manicure en pedicure, het gevoel zit in alle mensen. Dit soort types stellen de bewoners op hun gemak en krijgen het hele zooitje met zich mee. Het eten en de faciliteiten mogen dan fantastisch zijn, uiteindelijk draait het om de mensen. Het vertrouwen is verreweg het belangrijkste.

Enorme verandering
Het is voor ouderen een enorme verandering om te verhuizen van een zelfstandige woning naar een woonvorm met 24-uurszorg. Ieder individu komt nieuw op een locatie en daarom is de begeleiding en persoonlijke aandacht de eerste maanden voordat ze verhuizen én voordat de mensen hun draai hebben gevonden, ontzettend belangrijk. Helaas stierf mijn vader al na 8 maanden, maar het waren wel fijne maanden voor hem geweest op de locatie. Mijn moeder heeft uiteindelijk ruim 2,5 jaar in De Uylenburgh gewoond.

Schoonmoeder ook
Toen mijn schoonmoeder in 2017 eens midden in de nacht op de hartbewaking van een ziekenhuis terechtkwam, voelde ze zich niet meer veilig alleen thuis. Ze wilde geen eten meer maken, was eenzaam en bang, dus dan moet je snel verhuizen. Omdat mijn vrouw en ik zo’n goed gevoel over De Uylenburgh hebben overgehouden, twijfelden we geen seconde en namen haar mee voor een rondleiding. Grappig genoeg vond mijn schoonmoeder De Uylenburgh niks voor haar, terwijl wij er zo enthousiast over waren! Alsof het zo moest zijn, opende Domus Magnus eind 2017 een nieuwe locatie in Amsterdam aan de Herengracht, Het Hendrickszhuys. Deze locatie sprak haar direct aan en ze woont er nu heel fijn.

Het duurde uren
Ik heb eens vol verwondering gekeken hoe medewerkers bewoners op een boot hielpen. Het duurde werkelijk uren voordat ze konden vertrekken met de boot, maar ze gingen wel! De activiteiten zijn super. De wereld wordt steeds kleiner voor ouder wordende mensen, maar ze worden op de locaties echt weer geactiveerd. Mijn schoonmoeder loopt nog geregeld zelfstandig een rondje, maar toen mijn moeder dit niet alleen kon, ging er bijna dagelijks iemand met haar mee. Dat is toch fantastisch?" Sluit de heer af.