Werken als verzorgende is meer dan...

Werken als verzorgende is meer dan...

/Blogs

Een verzorgende van De Magistraat geeft antwoord op de vraag: Werken als verzorgende is meer dan...

… de lichamelijke verzorging van onze bewoners. Vaak als ik aan mensen vertel dat ik als verzorgende werk bij ouderen mensen, is dit de enige activiteit die bij hen opkomt, maar het werk behelst zoveel meer dan dat.

Zo vraagt het werken in een kleinere setting als De Magistraat veel samenwerking met de andere disciplines. Heeft de kok oponthoud, dan begin ik alvast aan de lunch. Ik maak mijn collega’s uit de keuken daar blij mee, waardoor zij op hun beurt mij weer zo nu en dan helpen met een bewoner.

Wanneer de activiteitenbegeleiding pauze heeft, schuiven wij als verzorgenden aan bij de begeleidingsgroep. Tijdens dit half uurtje als ‘activiteitenbegeleider’ probeer ik er altijd een klein feestje van te maken. Liederen zingen uit het boek ‘’ Kun je zingen? Zing dan mee! ‘’ is bij de bewoners één van de favorieten, waarbij zij uit volle borst meezingen.

Na het terug keren van een aantal dagen vrij te zijn geweest zegt een psychogeriatrische bewoner ‘’Waar was je al die tijd? Ik heb je zo gemist.’’ Op dat moment krijg ik een warm gevoel van binnen en geef ik als antwoord een kus op haar voorhoofd. Samen drinken we een kopje thee en praten over mijn vrije dagen en wat mevrouw vroeger met haar vrije tijd deed.

Of er na de zorg van een bewoner achter komen dat zijn gehoorapparaat achter het wandmeubel is gevallen. Meneer zit in zijn stoel en bekijkt het hele tafereel hoe ik als klein persoon de kast weg probeer te schuiven om het apparaat te pakken te krijgen. Als ik het eindelijk heb zit ik ergens aan vast en ik kom niet meer achter de kast vandaan. Meneer moet ontzettend hard lachen en zegt door zijn tranen van het lachen heen ‘’ik zal wel even op het alarm drukken voor hulp ‘’. Mijn collega redt mij achter de kast vandaan, terwijl meneer nog altijd de grootste lol heeft en ik inmiddels ook.

Dit zijn slechts een paar kleine voorbeelden van het feit dat verzorgen zoveel meer is dan alleen maar het wassen van een bewoner. Het is een optelsom van alle ervaringen bij elkaar. Het verzorgen, het lachen, het geven van aandacht, serieuze gesprekken voeren en het voornaamste; de liefde geven die de bewoners verdienen.

Bij het schrijven van dit blog besef ik opnieuw waarom ik dit beroep uitoefen. Nooit heb ik iets anders gewild en ik hoop dan ook dat ik nog lang bij De Magistraat mag blijven werken als verzorgende. Dit is gewoon hetgeen ik het liefst wil doen.

Ga terug naar het overzicht