Ineke (verzorgende) over haar liefde voor ouderen met dementie

Ineke (verzorgende) over haar liefde voor ouderen met dementie

/Blogs

Ineke werkt als verzorgende bij locatie Benvenuta. Haar hart ligt bij de bewoners met dementie. Zij zorgt ervoor dat onze bewoners zich veilig, vertrouwd en thuis voelen.

Kleinschalig wonen
Ineke werkt als verzorgende bij locatie Benvenuta. Zij is pedicure op de locatie en dit doet zij al geruimte tijd met zeer veel voldoening. Ineke vindt het werken op Benvenuta heel bijzonder, omdat het een kleine huiselijke locatie is. 'Het persoonlijk contact met de bewoners vind ik erg fijn. Voor hen is het een veilige en rustige omgeving. Daarnaast werken we nog steeds met een aantal collega's van het eerste uur!', aldus Ineke.

Respect en empathie
In de eerste plaats vindt Ineke het belangrijk om liefde te hebben voor de ouderen met dementie. Ineke behandelt hen met respect en empathie. Ineke: 'Ze weten en voelen of je echt bent en het oprecht meent. Ik probeer goed naar hen te luisteren en te anticiperen op hun behoeften. Echter, wat ze zelf kunnen doen laat ik ze zelf laten doen. Ik help hen waar nodig en laat hen op die manier in hun waarde'. Dit doet zij door de bewoners warmte en liefde te geven. 'Dit is van belang als zij het moeilijk hebben. Een klein gebaar, een helpende hand toesteken en hen geruststellen. Vaak zijn ze dan weer helemaal content'. Ineke gaat graag met de bewoners wandelen om hen extra persoonlijke aandacht te geven.

Tante met dementie
De liefde voor de ouderen heeft er altijd al ingezeten bij Ineke. Haar tante met dementie woonde namelijk bij haar thuis. Ineke: 'Ze sliep in de kamer naast mij. Als zij in de nacht uit bed stapte hoorde ik haar. Dan was zij al helemaal keurig aangekleed. Jas aan, hoed op, tasje om de arm: klaar om met de tram mee te gaan'. Dan zei Ineke tegen haar: 'Tante het is nacht en trok ik het gordijn opzij'. Vele jaren later is zij bij Benvenuta komen wonen. 

Ineke van der Heijden geboren in Barneveld en opgegroeid in Den Haag. In Brussel heeft zij haar Bachelor of Theology behaald. Zij is 25 jaar werkzaam geweest in de geestelijke gezondheidszorg. Daarna is zij gestart met de opleiding verpleegkundige en is zij gaan werken in de thuiszorg. Toen is zij terechtgekomen op locatie Benvenuta. De locatie was zojuist geopend. Ineke: 'Ik voelde mij direct op m'n plek'. 

 

 

 

    

 

 

 

Ga terug naar het overzicht