Verbonden zijn en afscheid nemen

Verbonden zijn en afscheid nemen

/Blogs

Huis Welgelegen in Warnsveld, een bijzondere locatie waar we de laatste levensfase van de bewoner maken tot iets moois.

Huis Welgelegen is geen standaard huis, het draagt een rijk verleden met zich mee. Als werknemer mogen we daar elke dag van genieten. De historie van het huis, oorspronkelijk een herberg met boerderij en molen en rond 1830 omgebouwd tot een herenhuis met een fraai aangelegde tuin, is tot in alle details waarneembaar.

Welgelegendag
Sinds september 2006 is Huis Welgelegen een woonzorgvoorziening, naar de wens van ‘tante Lies’, een vroegere bewoonster van het huis. Haar neef (tantezegger) Joan Laman Trip, heeft zich indertijd erg voor de realisatie van haar wens ingezet. Om dat te gedenken vieren we elk jaar rond 8 september, de verjaardag van Joan Laman Trip en de officiële openingsdatum van Huis Welgelegen de Welgelegendag. Bewoners, familie van bewoners, personeel en degenen die regelmatig met Huis Welgelegen te maken hebben staan met elkaar stil bij het bijzondere karakter van het huis. Bovendien is het een goede aanleiding om een feestje te vieren!

Zo ook zaterdag 5 september 2015. Gezien ervaringen uit het verleden, hebben we dit keer een grote tent in de tuin laten plaatsen, zodat iedereen in ieder geval droog kon zitten. Na een gezellige ontvangst werden we in de tent verrast door de komst van ca. 24 musici: zij kwamen ons met een prachtig gezongen: “Jubilate Deo” uitnodigen om naar de Martinuskerk te komen, alwaar zij ons een heel mooi concert lieten horen. Wat vooral bijzonder was, was dat koor en orkest ons als het ware omsloten met hun muziek, ons opnamen in hun kring. We werden van publiek mede-koorleden. Prachtig gedaan. De dirigent Herman Weelink had met veel enthousiasme een mooi programma van Italiaanse componisten bij elkaar gezocht. Niet te geloven dat koor en orkest speciaal voor deze gelegenheid was samengesteld uit jonge, enthousiaste musici. Deze middag speelden zij voor het eerst samen, velen hadden elkaar nog niet eerder ontmoet. Een duidelijk bewijs dat muziek een bindende kracht heeft: een gezamenlijke passie geeft zoveel kracht, en schept zo iets moois.

Binding
Deze week kwam het zo duidelijk en zo mooi samen: het afscheid nemen en het leven vieren. Wat ik tijdens de Welgelegendag diverse keren hoorde, is dat zowel bewoners als familie de omgang met elkaar zo bijzonder vinden, en dat de sfeer in het huis zo goed is. Alsof iedereen familie van elkaar is. Als zoon, dochter sta je er niet alleen voor als het om de zorg voor je ouder gaat, ook de familieleden van andere bewoners informeren naar jouw ouder en maken een praatje, en leven mee als er iemand is overleden.

Daar komt het karakteristieke van de Huis Welgelegen naar voren. Precies wat wij als personeel van Huis Welgelegen willen uitdragen: de laatste levensfase van de bewoner maken tot iets moois, zodat een leven op een goede, intense manier wordt afgesloten en op een waardige manier afscheid genomen kan worden.

Ga terug naar het overzicht