Themaweek Muziek

Themaweek Muziek

/Blogs

Vorige week stond locatie Hildebrand in Haarlem de hele week in het thema 'muziek'. Vivaldi, Bach, Wim Sonneveld... ze kwamen allemaal voorbij.

Vivaldi, Bach, Beethoven, Tsjaikovski, Mozart, Chopin en Straus. Ze kwamen allemaal voorbij tijdens de themaweek over muziek. Van 16 tot en met 22 april vond de themaweek plaats bij woonzorgcomplex Hildebrand in Haarlem. Iedere ochtend bespraken we met de bewoners een componist en luisterden we naar bekende muziekstukken. De bewoners genoten zichtbaar van de Radetsky Mars, Het Zwanenmeer en De Vier Jaargetijden. Ze neuriede mee op de melodieën van de muziek. We keken een film over het leven van Beethoven en Het leven van Vivaldi. Het was tragisch om te zien hoe Beethoven gedurende zijn carrière steeds minder hoorde en door zijn koppigheid nooit een liefde in zijn leven kreeg. Juist door deze tragiek componeerde hij de prachtigste muziekstukken. Onder andere Fur Elise, waarover het altijd een mysterie is gebleven, voor welke Elise hij dit stuk componeerde. Er werden diverse theorieën op los gelaten. Ook liet Beethoven vrouwelijke muziekstudentes die hij charmant vond, opzettelijk lastige stukken spelen. Zodat hij ervan verzekerd was, dat ze nog meer pianolessen bij hem gingen volgen. Echter werd er nooit een liefde beantwoordt en is hij nooit getrouwd. De moonshine sonate laat zijn verdriet hierover doorklinken.

Maar er was nog meer... In diezelfde week stond er een activiteit met een muziekagoog op het programma. Samen met de bewoners besprak ze muziek die ze graag wilden horen, om zo aan te sluiten bij hun persoonlijke voorkeuren. Operastukken, klassieke muziek, meezingers van Wim Sonneveld, als jazz kwamen voorbij. Ook kwamen er kinderen van de Dreefschool een middag op bezoek. Het is altijd een feest als jong en oud elkaar ontmoet. De kinderen zongen uit volle borst en de bewoners applaudisseerden luid. Een muziektherapeute kon uiteraard in deze muziekweek niet ontbreken. Muziektherapeute Jacinta maakt door middel van muziek vreugdevolle gevoelens los bij de bewoners. Iedere bewoner kreeg een instrument en speelde in het ritme, waarop Jacinta het aangaf. Het werd een heus concert en er werd veel gelachen, maar ook fanatiek meegedaan.

We kijken terug op een gezellige muzikale week.

Namens Sanne Hoenjet | Coördinator Welzijn Hildebrand in Haarlem

Ga terug naar het overzicht