Oude bekenden

Oude bekenden

/Blogs

Muziek is belangrijk voor iedereen. U herkent het zelf vast wel: zodra u een bekend deuntje hoort, gaat u meezingen of neuriƫn, en dan ziet alles er ineens wat vrolijker uit. En u heeft vast ook vaker gehoord dat muziek een speciale werking heeft op het menselijk brein en dat het bepaalde emoties oproept.

Zeker bij ouderen kan muziek de gemoedstoestand positief beïnvloeden. Mensen met dementie kunnen vaak nog goed meezingen met een melodie, terwijl ze andere dingen vergeten zijn. Bij ons speelt muziek een grote rol, op alle woonzorglocaties is het wekelijkse vrijdagmiddagconcert iets om naar uit te kijken! Ook op andere momenten in de week wordt er regelmatig iets met muziek gedaan. Bijvoorbeeld als huispianist Sem komt en er allerlei verzoeknummers worden gezongen met elkaar. Of Fee Boddeke, een meisje van 13 dat op een ochtend komt oefenen om voor publiek te spelen, omdat ze heel graag pianist wil worden en de volgende dag moet voorspelen bij het Prinses Christina Concours Oost. De bewoners ervaren het als een cadeautje.

Sunshine Soldiers
Een aantal keren per jaar komen de Sunshine Soldiers op bezoek. En dat is een feestje! Met hun aanwezigheid en hun liedjes uit de jaren ’30 en ’40 roepen zij een wereld van herkenning op voor de bewoners. Bobby & Joe Sunshine zijn twee ontwapenende soldaten, die het moreel onder de mensen hoog houden. Uitgerust met banjo, mondorgel en een trompetgieter, brengen zij liedjes over afscheid, weerzien, liefde en geluk. Met hun humor, romantiek en nostalgie raken zij de bewoners in het hart. Zij zijn bij Klein Engelenburg elk jaar bij het Nieuwjaarsdiner en de vaste gasten op de Verwendag in juni.

Verschillende duo’s
De Stichting Sunshine Society is in 2012 opgericht door Robbert Recourt en Joost de Venster. De stichting heeft als doel bij te dragen aan het welzijn van ouderen in zorginstellingen, vaak de ouderen met dementie. Ze willen de ouderen uit hun isolement halen en zich zo weer verbonden laten voelen met zichzelf en hun leefomgeving; mantelzorgers, familie, vrienden en medebewoners. De Sunshine Society verzorgt theatrale, muzikale bezoeken met humor. Geen optreden, maar een onverwacht bezoek waarbij het programma niet vaststaat. De bewoners hebben de hoofdrol. In totaal zijn er vier spelers en vier verschillende duo’s. Door middel van improvisatie in muziek en spel stemmen de muzikanten af op de belevingswereld van de bewoners. Dit leidt vaak tot verrassend mooie momenten met elkaar. Op deze manier bereiken zij ouderen, die door anderen vaak niet meer te bereiken zijn. Bij veel bewoners van Klein Engelenburg verschijnt een lach op het gezicht als ze de Soldiers zien. Ook het duo Bobby & Claire is al op bezoek geweest, een reizend country stel. Bobby zingt en speelt op zijn gitaar en Claire danst, tikt op haar pannetje en zingt voor de mensen.

Verjaardagsfeestje
Zelfs familie van de bewoners weten de Sunshine Soldiers tegenwoordig te vinden en nodigen ze uit om bijvoorbeeld een verjaardag te komen vieren. Zo is te lezen in een verslag: “Het optreden begon met een serenade voor mijn moeders hondje Robbie en deze hulde ging vlekkeloos over in een Lang zal ze leven voor de jarige. Vervolgens kwamen in een vijf kwartier durend programma allerlei liederen voorbij die refereerden aan de reizen die mijn moeder de afgelopen 95 jaar had gemaakt, letterlijk over de wereld heen, en figuurlijk, door het leven. Dit op bijzonder humoristische wijze en begeleid door ukelele, mondharmonica en minitrompet en naadloos aansluitend op toevallige geluiden uit de omgeving. Mijn moeder heeft met volle teugen genoten, gelachen en gestraald.” Hier hoeft niets meer aan toegevoegd te worden!

Namens coördinator Welzijn, Joosje van Dam | Klein Engelenburg

Ga terug naar het overzicht