Nationale Pannenkoekdag

Nationale Pannenkoekdag

/Blogs

Zoals u wellicht weet zijn er in ons land diverse gedenkdagen en -weken. Eigenlijk is er iedere dag wel iets om bij stil te staan, waardoor het een speciale dag of week is.

Afgelopen week was weer goed gevuld: het was de week van het gehoor, Boekenweek, de Week van Zorg en Welzijn, en daarnaast nog verschillende belangrijke dagen zoals NL doet en de Dag van de Leerplicht. En het was 16 maart de Nationale Pannenkoekdag. Ik kan me voorstellen dat het u is ontgaan, maar dit jaar was het al de twaalfde keer dat dit evenement plaatsvindt!

Jong en oud
De bedoeling bij de Nationale Pannenkoekdag is dat basisschoolleerlingen door het hele land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Een leuk initiatief dat we bij Klein Engelenburg van harte ondersteunen. Bij veel locaties van Domus Magnus kwamen afgelopen vrijdag kinderen pannenkoeken bakken. En zo kwamen om half twaalf Siem, Bam, Lisa en Merel van de Oecumenische Basisschool te Brummen bij ons binnen. De bewoners reageerden er enthousiast op! Het gebeurt niet vaak dat we kinderen van deze leeftijd op bezoek krijgen. De bewoners zijn al zo op leeftijd dat hun kinderen vaak zelf ook al opa en oma zijn. Bovendien zijn er ook bewoners die geen kinderen hebben. De kinderen keken eerst hun ogen uit. Er was veel waarover ze zich verbaasden,zoals het aquarium, en het koffiezetapparaat waar ze chocolade uit mochten halen en het leuke hondje dat rond liep. Maar ze kwamen natuurlijk voor het bakken van de pannenkoeken.Ze gingen al gauw bezig om beslag te maken. Dat viel nog niet mee, maar ze hielpen elkaar goed. Daarna de pannen op de plaat gezet en aan de slag. Natuurlijk waren de eerste om zelf te proeven.

In de lucht omdraaien
Op een gegeven moment kwam kok Arnold even assisteren. En hij leerde de kinderen hoe ze de pannenkoeken konden opgooien om in de lucht om te laten draaien. Het duurde een aantal pannenkoeken voor zijn aanwijzing:“je moet eerst duwen dan trekken” werd begrepen, maar toen lukte het goed. Allengs kregen ze de slag te pakken en werd het een mooie stapel. De bewoners zaten ondertussen geamuseerd toe te kijken naar de verrichtingen en voorzagen het van hun commentaar. Toen de tafels eenmaal waren gedekt,werden de pannenkoeken door de kinderen rondgedeeld. En toen kwamen ook de bestellingen binnen! “Mag ik nog een appelpannenkoek?” “Heb je een naturelle voor mij?

Lachende pannenkoek
Zo’n 30 zelfgebakken pannenkoeken vonden gretig aftrek onder de bewoners. Voor de kinderen was het een mooie les in de praktijk, en voor de bewoners een vrolijke lunch, met al die drukte om hen heen. En dat is zoals Nationale Pannenkoekdag bedoeld is: een feestje voor jong en oud. Door de pannenkoeken hebben de bewoners weer contact met jonge kinderen, en dat brengt weer een lach op hun gezicht. Dat er ook een ‘lachende pannenkoek’ werd gebakken, verhoogde natuurlijk de pret. Wat ons betreft komen er vaker kinderen bij ons meedoen met een activiteit! En gelukkig is juf Gerda het daar mee eens.

 

Namens Joosje van Dam | Coördinator Activiteiten en welzijn Klein Engelenburg 

Ga terug naar het overzicht