Muziek: Jong ontmoet oud

Muziek: Jong ontmoet oud

/Blogs

Elke maand komen muzikale kinderen naar locatie Huis ter Weegen om onze bewoners te voorzien van prachtige muziek.

Muziek voor onze bewoners
Maandelijks komen Jong ontmoet Oud-kinderen van de 5e klas (groep 7) van de vrije school de Zonnewende komen naar locatie Huis ter Weegen. Iedere keer wordt er een ander thema voorbereid en dit levert bijzondere en vaak ook ontroerende ontmoetingen op. Dit keer kwamen Noor (11jr) dwarsfluit, Sam (11 jr) piano en Simon (10jr) cello, muziek maken voor onze bewoners. Nadat de kinderen hartelijk ontvangen waren in de huiskamer en zich met hun instrumenten en muziekstandaard hadden geïnstalleerd, speelden ze om de beurt een solo stuk. De bewoners waren muisstil en luisterden aandachtig. Ze zagen hoe geconcentreerd de kinderen hun best deden.

Geen beginnelingen
Ze hoorden ook dat de jonge muzikanten geen beginnelingen waren. Noor speelt al 6 jaar dwarsfluit, Sam één jaar piano, maar was hiervoor al langere tijd met muziek bezig. Simon al 6 jaar cello. Het was de bedoeling dat de kinderen lievelingsmuziek van de bewoners zouden laten horen. Helaas liet net op dát moment de techniek ons in de steek. Hierdoor kon het beroemde ‘Das wohltemperierte Klavier’ van Johannes Sebastiaan Bach, eén van de favoriete stukken van een bewoner, niet doorgaan.

Muzikaal
De kinderen die voor ons speelden zijn muzikaal onderlegd, dat bleek uit hun spel. Maar ook uit de gesprekken die daarna ontstonden. Doorgaans zijn kijnderen van Vrije scholen cultureel goed onderlegd. De moeder, onderwijsdeskundige en de begeleider van de kinderen kon daarover meepraten. Ze legde uit dat de kracht van deze vorm van onderwijs, gebaseerd op de antroposofie, minder prestatiegericht is dan het reguliere onderwijs. Er wordt meer opbouwend gekeken naar de persoonlijke manier van leren van de leerlingen. De ene leerling is bijvoorbeeld eerder aan bepaalde lesstof toe dan de andere leerling. Het kind krijgt meer vrijheid om zich op zijn eigen manier te ontwikkelen. Daarnaast ligt het accent niet alleen op het leren met het ‘hoofd’, maar wordt er ook gekeken naar de ontwikkeling van bijvoorbeeld handvaardigheid en het vormen van de eigen persoonlijkheid.

Goed voorbereid op vervolg onderwijs
Als een bewoonster, een voormalige Duitse docente, vraagt: “Hebben de kinderen die van deze school afkomen dan wel aansluiting met het voortgezet onderwijs?”. Het antwoord van de begeleider is dat de kinderen van het Vrije school onderwijs goed worden voorbereid op het vervolg onderwijs. De kinderen zelf praten heel positief over hun school. Ook Simon draagt zijn steentje bij in het uitleggen van het principe van de Vrije school en zegt heel mooi: “Alles is bijzonder op zijn eigen manier. Ik heb een broertje en een zusje maar ze zijn allebei heel anders maar even speciaal”. Een prachtige afsluiting van een bijzondere ochtend met het bezoek van de kinderen. Dat wordt altijd weer enorm gewaardeerd!

Ga terug naar het overzicht