Lenie 't Hart zet robotzeehond uit in De Magistraat

Lenie 't Hart zet robotzeehond uit in De Magistraat

/Nieuws

Afgelopen woensdag is er op locatie De Magistraat een wel heel bijzondere zeehond gestrand. Lenie 't Hart, één van Nederlands bekendste dierenactivisten, overhandigde robotzeehond Paro aan de bewoners. De sociale robot stimuleert ouderen zowel in fysieke als sociale interactie en is zeer geschikt voor mensen met dementie.

Echte zeehondenmand
Lenie 't Hart, bekend door haar tomeloze inzet voor zeezoogdieren, gaf voordat zij robotzeehond Paro overhandigde aan de bewoners een lezing over zeehonden. Lenie bracht een mand mee, waar vorige week nog een echte zeehond in zat. Als specialist op dit gebied liet zij zien hoe een jonge zeehond te eten krijgt. Een bewoner assisteerde haar en troostte ondertussen Paro, die volgens haar zijn moeder kwijt is: 'stil maar hoor, je bent niet alleen'.

Paro
Sinds enkele weken beschikt Domus Magnus over twee robotzeehonden. De bewoners van De Magistraat mogen als een van de eersten Paro vertroetelen. Lex Corbijn, locatiemanager Domus Magnus: 'We zijn heel blij met de komst van Paro. Paro is een zeehond die echt contact maakt en dat is bijzonder. De interactie komt direct op gang tussen de bewoners en Paro, wat natuurlijk prachtig is om te zien.’ Mensen met dementie komen op deze manier sneller los, laten vaker blijdschap zien en leggen door het huisdier ook makkelijker contact met elkaar. Domus Magnus vindt, naast persoonlijke zorg, gezonde voeding, het welzijn van de bewoners zeer belangrijk. Zorginnovatie Paro is hier een mooi voorbeeld van.

Robotzorg
Robots kunnen ondersteunen bij de activering en het ritme van de dag. De sociale robot zorgt met zijn levensechte gedrag voor mooie momenten tijdens het gebruik. Paro heeft sensoren en reageert op aanrakingen en geluiden. Ook toont de robot emoties zoals verbazing, blijdschap en boosheid en produceert klanken die lijken op een echte baby zeehond. Naast het hoge knuffelniveau, wordt Paro ingezet voor therapeutische doeleinden binnen de gezondheidszorg. Paro is in Japan ontwikkeld voor mensen met dementie.

Ga terug naar het overzicht