Interieurontwerp bij Domus Magnus

Interieurontwerp bij Domus Magnus

/Blogs

Het interieur heeft een grote invloed op het welbevinden van onze (psychogeriatrische) bewoners. Annemarie Visscher van Annders interieurontwerp legt uit.

De kracht van planten
Planten spelen een essentiële rol bij het creëren van een aangename en rustige omgeving waarin we kunnen bewegen, werken of ontspannen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat planten op diverse subtiele manieren goed zijn voor mensen en gebouwen. De Domus Magnus locaties worden daarom voorzien van groene planten voor een natuurlijk omgeving die prettig aanvoelt.

Helend
Ook lijkt er een duidelijke relatie te bestaan tussen het zien van natuur en een vermindering in de ervaren pijn van cliënten. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder pijnstillers nodig zijn. De verklaring voor deze effecten is dat het zien van natuur het lichaam de onbewuste boodschap geeft dat het mag ontspannen (restoratieve effecten). Om deze positieve effecten op de psychische gezondheid te bereiken is ‘echte’ natuur niet strikt noodzakelijk.

Luchtzuiverend
Natuurlijk gebruiken we binnen Domus Magnus locaties het liefste echte planten. De verzorging van de planten samen met de bewoners is  een waardevolle activiteit. Daarnaast is aangetoond dat planten over grote oppervlakken beschikken en gassen en water uitwisselen met hun omgeving. Op deze manier kunnen ze een bijdrage leveren aan het verminderen van de concentratie kooldioxid en de concentratie verontreinigende stof in de lucht. Daarnaast het verhogen van de luchtvochtigheid,

Geluiddempend
Planten worden al sinds lange tijd gebruikt voor het verminderen van lawaai dat afkomstig is van drukke wegen. Planten  kunnen ook een bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van achtergrondlawaai in gebouwen. Planten en hun bladeren kunnen achtergrondgeluid absorberen, afbuigen of weerkaatsen, waardoor een ruimte aangenamer wordt voor de in die ruimte aanwezige personen.

Stressverlagend
Tot slot is er bewezen dat mensen zich het rustigste voelen in ruimtes die heel natuurlijk aandoen. Denk hier aan het zien van natuur, daglicht, frisse lucht en stilte. Er zijn vele verschillende studies die de relatie tussen het zien van natuur en een verbetering van welzijn hebben aangetoond. Het stressniveau blijkt te dalen in een groene omgeving. Ook het zien van afbeeldingen van natuur of echt lijkende nepplanten hebben een soortgelijk effect als gewone effecten (Van den Berg & Winsum-Westra, 2006).

Meer informatie over Annders interieurontwerp.

 

Ga terug naar het overzicht