Het belang van muziek voor onze bewoners

Het belang van muziek voor onze bewoners

/Blogs

De laatste jaren is het regelmatig in het nieuws en zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan: het belang van muziek voor ouderen, vooral voor mensen met dementie. In de woon- zorgvoorzieningen van Domus Magnus speelt muziek een hele belangrijke rol. Op bijna elke locatie is er op vrijdagmiddag een concert voor de bewoners.

Muziek en dementie
Voor alle mensen is muziek belangrijk. U herkent het zelf vast wel, als u een bekend deuntje hoort gaat u vanzelf meezingen of neuriën en dan ziet alles er net even wat blijer uit. Uit onderzoeken is gebleken dat muziek bepaalde plekken in de hersenen aanspreekt en activeert. Onder andere het gebied waar de emoties zijn opgeslagen. Muziek stimuleert herinneringen en raakt mensen. Voor ouderen wordt de wereld steeds kleiner. Vooral mensen met dementie verkeren in een andere belevingswereld. Zij reageren sterk op muziek. Zelfs mensen die in een vergevorderd stadium van dementie verkeren, kunnen tijdens het luisteren naar voor hen herkenbare muziek weer opleven. Ze kijken op, glimlachen, bewegen met hun handen of hummen zachtjes mee. Ze komen tot rust, genieten en ontspannen. Het zingen van liedjes uit de jeugd leidt tot blijheid, ontspanning en zorgeloosheid. Sommige bewoners gaan zelfs met elkaar dansen!

Huisconcerten
Bij de vrijdagmiddagconcerten hebben we een afwisselend aanbod aan muziek. Het varieert van klassieke pianoconcerten tot een middag met Franse chansons. Zo is er steeds voor ieder wat. De meeste musici zijn beroeps, hetzij al lang in het vak, of net van het conservatorium. Meestal wordt de keuze afgestemd op de smaak van de bewoners van dat moment. De concerten zijn tevens een genoeglijk ontmoetingsmoment voor familie en bewoners, en een goed moment om met een hapje en een drankje het weekend te beginnen. Echt iets om naar uit te kijken.

Daarnaast hebben we op verschillende momenten andere activiteiten met muziek. Bijvoorbeeld bezoekjes van de Sunshine Soldiers, twee ouderwetse soldaten. Met liedjes uit de jaren ’30 en ’40, zoals ‘Bei mir bist du schön’ en ‘We’ll meet again’, weten zij de bewoners in hun hart te raken.

De muzikant
Minstens zo belangrijk als het goed klinken van de muziek is degene die het uitvoert. Omdat de concerten zo kleinschalig zijn is het noodzakelijk dat er een interactie is tussen de muzikant(en) en het publiek. We vragen dan ook altijd of de muzikant wil vertellen over de muziek, de componist en over zijn/haar drijfveren voor deze muziekkeuze. Het enthousiasme waarmee wordt verteld komt duidelijk over bij de bewoners en draagt bij aan de positieve beleving.

Specialiteit: Café Chantant
Klein Engelenburg heeft heel regelmatig nog een bijzondere muzikale activiteit, namelijk de middagen dat huispianist Sem komt voor het Café Chantant.  Hij maakt een programma van liedjes, allemaal klassiekers uit de goede oude tijd en herkenbaar dus voor de bewoners. Vaak is het programma gerelateerd aan een bepaald thema. De bewoners hebben de tekst in de hand, en zingen allemaal de liedjes mee. Elke keer weer verwonder ik me erover dat de bewoners zoveel liedjes kennen! Bovendien kennen ze Sem heel goed en is het een feestje van herkenning als hij komt. Binnenkort is het de vijftigste keer dat Sem komt voor het Café Chantant, dat zal een speciale middag worden!


Joosje van Dam
Hoofd activiteiten en welzijn Klein Engelenburg

 

Ga terug naar het overzicht