Herfstwandeling met kater Willem door de Overtuin

Herfstwandeling met kater Willem door de Overtuin

/Blogs

Willem is een vriendelijke kater van een jaar of tien. Hij is een overblijfsel van de vorige eigenaren van Huis Welgelegen en was dus de eerste officiƫle bewoner bij Domus Magnus in Warnsveld. We komen hem tegen bij de achterdeur en maken gezamenlijk een wandeling naar buiten. Willem neemt ons mee naar al zijn favoriete plekjes in de prachtige, grote tuin.

     

De Overtuin
De tuin van Huis Welgelegen ligt er niet alleen weelderig bij, vooral nu in de herfst, maar heeft ook een rijke geschiedenis. In de zestiende eeuw was het een boerenhofstede, waarna het pand tot 1831 in gebruik was als herberg. Hierna werd de tuin gebruikt door een kostschool voor meisjes, totdat in 1897 de familie Verloren van Themaat het pand kocht. De belangrijkste aanleiding voor deze koop was dat de familie de tuin aan de overkant als ‘Overtuin’ wilde gebruiken. Sindsdien is het een mooie verzorgde tuin, waar stinzenplanten en bijzondere (fruit)bomen en planten te bewonderen zijn.

  

Spetterende herfstkleuren
Willem loopt voorop, we lopen weg van het huis en over het pad verder de tuin in. Langs grote bomen met gele, oranje, rode én nog groene bladeren. In het blauwe tuinhuisje kan hij lekker zitten als het wat warmer is buiten, maar ook als het regent. Van daaruit heeft hij uitzicht op de kruidentuin en iets verderop de boomgaard met fruitbomen. Aan de rand van de boomgaard staan de bijenkasten, waar het op dit moment niet zo druk is. De meeste bijen zullen wel binnen blijven met dit regenachtige weer. Vervolgens lopen we verder langs de kikkerplas, een (bijna) droog liggende vijver achterin de tuin. Willem vangt er weleens een kikker, maar nu is het te drassig en krijgt hij er natte pootjes van.

  

De wandeling gaat verder richting de jeu-de-boulesbaan en het witte theehuisje. In het voorjaar en de zomer hebben bewoners daar vandaan perfect uitzicht op het speelveld. We maken de wandeling af langs de eeuwenoude kastanjeboom die over het pad helt. Als je onder de kronkelende takken doorloopt, is het net of de oude boom je omarmt.

     

Over het Visr-pad, vernoemt naar een bewoner van Huis Welgelegen, lopen we terug naar het huis. Deze bewoner heeft ervoor gezorgd dat het grindpad vervangen werd door het mooie klinkerpad dat er nu ligt. Als we weer dichter bij het huis komen, zien we vlakbij het terras een paar toestellen staan, waar de bewoners oefeningen kunnen doen. Als de zon schijnt, zit Willem graag te kijken hoe de bewoners aan hun conditie werken. Lekker dicht bij de deur. Waar we nu weer door naar binnen gaan, de warmte van de Herenkamer in.

Opwarmen en uitrusten van deze kleurrijke herfstwandeling.

Ga terug naar het overzicht