Een zomerse dag

Een zomerse dag

/Blogs

Huis Welgelegen heeft een prachtig buiten waar de bewoners enorm van genieten. Zo wordt er regelmatig jeu de boules gespeeld en wordt er aan de conditie gewerkt in de beweegtuin.

Wat een heerlijke zomer is het eigenlijk! Lange warme dagen vol zon, afgewisseld met regendagen. Bij Huis Welgelegen zijn de bewoners zo veel mogelijk buiten. Om rustig koffie te drinken in de ochtendzon of om vrijdagmiddag in de schaduw van de oude honingboom naar het concert te luisteren. Maar er wordt niet alleen rustig gezeten, er worden ook verschillende activiteiten buiten gedaan.

Zomercompetitie
Zo wordt er regelmatig gebruik gemaakt van de jeu de boules baan, die vorig jaar in De Overtuin is aangelegd. Een paar weken geleden hebben we zelfs bezoek gehad van de bewoners van Huis ter Weegen, om met ons mee te doen en een begin te maken met een zomercompetitie. Een bewoonster van Huis Welgelegen deed voor hoe het spel gespeeld moet worden, en al gauw liet een mevrouw van Huis ter Weegen zien dat ze het ook eerder heeft gedaan. Dat ging prima! Er werd fanatiek gespeeld. Een bewoonster van Huis Welgelegen tegen een bewoonster van Huis ter Weegen. Vervolgens ging de winnaar tegen een nieuwe speelster. Na een uurtje was iedereen wel moe, maar zeer tevreden. Er is veel gelachen, en met de belofte gauw weer te komen vertrokken de bewoners van Huis ter Weegen weer naar huis.

Mölkky
Een nieuw spel, in 1996 in Finland bedacht, is inmiddels ook bij Huis Welgelegen gespeeld. Het lijkt op kegelen, maar we hebben er een eigen draai aangegeven. Met elkaar moesten we een puntenaantal bereiken. Als ‘beloning’ dienden een schaal lekkere kersen. En natuurlijk hoort daarbij dan ‘spitten’, zoals een bewoner het noemde: het zo ver weg mogelijk uitspugen van de pitten. Zo hebben we een plezierige middag gehad. Dat is ook zo positief aan het actief bezig zijn. Zoals iedereen weet is bewegen belangrijk, ook voor ouderen. Naast de bekende goede effecten voor de totale gezondheid is het ook erg leuk om met elkaar bezig te zijn. Bewoners dagen elkaar een beetje uit, doen samen actief mee, lachen om eigen en elkaars onhandigheden en moedigen elkaar aan.

Beweegtuin
Om het bewegen in de buitenlucht nog meer te stimuleren hebben we opzij van Huis Welgelegen twee gymtoestellen laten plaatsen. Het zijn onderdelen van een zogenaamde beweegtuin. Drie personen, zowel bewoners in een rolstoel als mobiele bewoners kunnen tegelijk gebruik maken van de toestellen en aan hun spierkracht en conditie gaan werken. Dagelijks zitten bewoners hier nu een poosje op, om ‘een stukje te fietsen’ of om weer kracht in de armen te krijgen. En natuurlijk stimuleren ze elkaar: zien bewegen doet bewegen. Ondertussen worden er verhalen uitgewisseld over de sportieve prestaties die in het verleden zijn geleverd, of die men nog altijd van plan was te ondernemen. Wellicht dat na veel oefenen er nog iets van gaat komen. Zo ziet u maar, ook op oude leeftijd kunnen er nog dromen bestaan. Een mooie manier om de zomerse dagen door te komen!

Joosje van Dam, Hoofd welzijn Huis Welgelegen.

Ga terug naar het overzicht