De zomer is begonnen bij Huis Welgelegen!

De zomer is begonnen bij Huis Welgelegen!

/Blogs

Nu de zomer is begonnen zijn de bewoners van Huis Welgelegen als het weer het maar enigszins toelaat in de tuin te vinden. En wat hebben we al veel dagen kunnen genieten van mooi zomerweer met veel zon en hoge temperaturen.

Lievelingsijs
Als de temperatuur boven de 25 graden komt, dan treedt het hitte protocol in werking. Ruimtes waar de zon op staat worden geblindeerd om opwarming te voorkomen. Parasols en zonnescherm gaan uit. Bewoners worden luchtiger gekleed (al wil men zelf dan toch nog graag een vestje aan). Goed drinken is belangrijk en ouderen drinken nu eenmaal minder. Dus schenken we minder koffie en meer water en sap. De kannen staan op tafel en is er een glas leeg dan wordt deze meteen weer bijgevuld. En bij de lunch een flinke kop bouillon. Natuurlijk mag een lekker ijsje ook niet ontbreken, soms een waterijsje, een sorbet, een cornetto, een bekertje ijs of een roomijsje met chocolade. Een hotelgastbewoner roept bij elk type ijs enthousiast: “Hoe wist je dat? Dit is nu net mijn lievelingsijs! Wat is dat smullen hier.” En zo komen wij de warme dagen op een zo aangenaam mogelijke manier door.

Aanpassing van de activiteiten
Ook worden bij warm weer de activiteiten aangepast en wordt de gymnastiek bijvoorbeeld vervangen door een wandelingetje door de tuin, vindt het concert buiten plaats als er geen piano nodig is en doen we rustige (creatieve) activiteiten. Zo maakten de bewoners prachtige decoraties op servies door bestaand servies met keramiekverf te bedrukken, met bladeren van de Gingko. Het blad wordt gebruikt als stempel voor de verf en het serviesgoed kan na opdrogen in de oven worden afgebakken en zelfs vaatwasmachine bestendig gemaakt. Er zijn raamdecoraties beschilderd, kaarten gemaakt en zo meer. En na afloop werd ook de maaltijd aan de mooie grote nieuwe tuintafel genuttigd.

Mannelijke geuren
Grote hilariteit bij een marmerverf techniek: op de grote bakplaat uit de oven werd scheerschuim gespoten en dat heeft een mannelijke parfumgeur. “Het ruikt hier lekker naar een man!” zei een bewoonster en keek nog even om zich heen of er werkelijk een man binnen was gekomen. Na uitleg welke bedoeling we met het schuim hadden en dat de geur verklaarde, was deze mevrouw toch even lichtelijk teleurgesteld. Bovenop het schuim werd verf zo uit de tube gespoten en bewoners roerden om de beurt met een rietje de verfklodders tot een mooi marmerpatroon waarbij de verfkleuren mengden. Een vel papier werd hier voorzichtig opgelegd en aangedrukt. Bij het eraf halen moest het schuim er onder de kraan afgespoeld worden en bleef de gemarmerde afbeelding op het papier achter. De vellen werden in de zon te drogen gelegd en een andere middag knipten we ronde vormen uit en plakten deze op kaarten. Het eindresultaat kon de goedkeuring van de bewoners wegdragen.

Heerlijke zomer
Tijdens de regenbuien die volgden op de warme periode keken de bewoners spijtig naar buiten. Alhoewel we het binnen gezellig maken, kunnen de bewoners nauwelijks wachten tot we weer naar buiten kunnen. Gelukkig is de zomer nog lang!

Jessica van Min,
Welzijn en activiteiten Huis Welgelegen

  

Ga terug naar het overzicht