De puntjes op de i bij De Lindeborg in Utrecht

De puntjes op de i bij De Lindeborg in Utrecht

/Blogs

In Utrecht opent op 1 november de zeventiende woonzorglocatie van Domus Magnus haar deuren. Een paar dagen voor de oplevering nemen we een kijkje bij De Lindeborg. Projectontwikkelaar Niek Teuben (Domus Magnus) en projectleider Vincent Moerenhout (bouwbedrijf van den Engel) zien toe hoe er met man en macht naar de oplevering wordt toegewerkt. Tussen alle bedrijvigheid door vertellen zij over dit bijzondere project.

Niek: “We hebben best een lange adem moeten hebben. Domus Magnus kwam zo’n vijf jaar terug tot het voornemen om dit kantoorpand om te bouwen tot een nieuwe woonzorglocatie. De verandering voor omwonenden was ingrijpend en het doorlopen van de bouwvergunning was tijdrovend. Anderhalf jaar geleden startten we met de bouw van De Lindeborg en begin november betrekken de eerste bewoners hun gloednieuwe appartementen.”

Leren van andere locaties
De kennis en ervaring die Domus Magnus opdeed bij locaties die recentelijk openden (De Boschstede in ’s-Hertogenbosch in 2018 en Het Sint Jozefpaviljoen in Gouda in 2019) droegen bij aan de optimalisatie van de plannen voor De Lindeborg. Niek: “Zo leerden we dat een mooie entree en een open keuken bijdragen aan die unieke huiselijke sfeer waar Domus Magnus bekend om staat. Ook het neerzetten van uniforme badkamers was een grote wens, evenals het creëren van een verscheidenheid aan gemeenschappelijke ruimtes. Deze inzichten zijn allemaal verwerkt in het uiteindelijke plan voor De Lindeborg."

Huiselijk en hotel-waardig
Naast de indeling van het pand zijn er ook bewuste keuzes gemaakt op het gebied van materiaal en kleurgebruik. Niek: “Als je hier binnenkomt voelt het sfeervol en huiselijk, maar we doen geen concessies aan het woongemak voor onze toekomstige bewoners. Het is de kunst om praktisch te combineren met stijlvol. Zo bevat elke badkamer een wandbeugel, maar dit doet niets af aan de hotel-waardige uitstraling door de keuze van de tegels en het toepassen van een infraroodpaneel. Ook heeft iedere verdieping voor de bewoners herkenbare kleuren door het toepassen van smaakvolle vloerbedekking en muurverf. Bovendien is het hele pand drempelloos gemaakt. Vincent vult aan: “We hebben hiervoor zelfs een dorpel uit Duitsland laten komen om ook bij de route van binnen naar buiten toe, en vice versa, nul millimeter verschil te kunnen creëren. Het magnetische systeem wat we hiervoor gebruiken is echt uniek in Nederland."

Uitdaging
Hoewel beide heren uitkijken naar het moment dat de eerste bewoners hun appartement betrekken, zullen ze het dieptepunt tijdens het bouwproces niet snel vergeten. Vincent: “De grootste uitdaging was het plaatsen van een nieuwe lift. Hiervoor moesten we een kelderbak maken. Het was middenin de winter en het regende aan een stuk door. De waterstand bleef steeds heel hoog, dus we kregen die bak maar niet droog.” Niek: “Dit was letterlijk en figuurlijk een dieptepunt tijdens de bouw. Ook de aansturing werd een uitdaging omdat er zoveel verschillende partijen bij betrokken waren. We hebben met al die betrokkenen intensief samengewerkt aan een plan van aanpak waarbij iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid nam. Dat er vooral mét en niet ná elkaar gewerkt werd, was de sleutel tot de oplossing.”

Rust en reuring
Het bouwen van een woonzorglocatie midden in een stad heeft veel van alle betrokkenen gevraagd. Toch is het juist die combinatie van ‘rust en reuring’ die de locatie uniek maakt. Niek: “Je zit hier hartje stad met winkels en restaurants om de hoek. Toch is het ons gelukt om achter de deur een oase van rust te creëren. De achterzijde voelt écht als een andere wereld. Met appartementen die grenzen aan een heerlijke diepe binnentuin. Met mooie zichtlijnen vanaf balkons en dakterrassen en achterin het koetshuys waar de bewoners straks van een lekkere kop koffie genieten. Waar ik ook blij mee ben, is dat elk appartement iets unieks heeft. Het ene appartement beschikt over een dakterras waarvandaan je de Dom ziet, het andere heeft hoge ramen met uitkijk op de Maliebaan. Ik zal niet ontkennen dat dit een pittig project was, maar ik ben trots als ik nu om me heen kijk. Niet in de laatste plaats omdat het ook voor de omwonenden een intense tijd was. We gaan echter goed uit elkaar, er is veel onderling begrip getoond, open gecommuniceerd en niet onbelangrijk: zij vinden het prachtig geworden en zijn nieuwsgierig naar hun nieuwe buren.”

Over Domus Magnus en De Lindeborg
De Lindeborg is de zeventiende woonzorglocatie van Domus Magnus. WIlt u meer weten over deze woonzorglocatie in hartje Utrecht? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een brochure of rondleiding aan.

Ga terug naar het overzicht