De buitenwereld binnen halen bij locatie Huis ter Weegen

De buitenwereld binnen halen bij locatie Huis ter Weegen

/Blogs

Elke maand organiseert welzijnsmedewerker Henny op locatie Huis ter Weegen 'De buitenwereld binnen halen'. Dit in de vorm van lezingen die mensen geven over een onderwerp of beroep.

Deze keer een bijzondere lezing. Uitvaartbegeleidster Pauline Rischen komt iets vertellen over haar beroep. Voordat ze wordt uitgenodigd, zijn eerst de bewoners gevraagd of ze het interessant vinden om daarover iets te horen. Daarin zien zij geen bezwaar. Ze zijn tenslotte in de laatste fase van hun leven.

Uitvaartbegeleidster
Een keurige dame komt binnen en na alle handen geschud te hebben, gaat ze zitten en begint haar verhaal. Ze straalt rust uit en als ze begint te vertellen hoe het zo gekomen is dat ze een eenmans bedrijf is begonnen, straalt ze ook passie uit. Ze heeft een opleiding gedaan en heeft stage gelopen bij verschillende grote begrafenisondernemers. Dat woord vindt ze maar niets en noemt zich dan ook uitvaartbegeleidster. Ze vindt het belangrijk dat het gaat zoals de overledene het had gewild en zoals de familie het wil. Dat is een kwestie van goed luisteren naar familie. Als ze gebeld wordt, gaat zij niet direct heen. Je moet de familie te tijd geven om nog samen te zijn met de overledene. Als ze gelijk binnenkomt dan verstoort dat het intieme gevoel. Daarna zal ze alles met de familie gaan regelen en heeft zij dagelijks contact om stap voor stap te werken aan een afscheid zoals de overledene het had gewild.

Afscheid nemen
Dat Pauline gevraagd is voor deze lezing, is niet toevallig. Zij is de vaste uitvaartbegeleidster van Huis ter Weegen en wordt dan ook aanbevolen als er iemand overlijdt. Zij weet  precies wat de traditie is van het huis. De overledene wordt vaak door personeel uitgedragen naar de auto. Personeel en bewoners staan dan op het bordes. Pauline loopt dan voor de auto en met een bocht komen ze nogmaals langs het Huis. Dat is altijd weer een bijzonder moment om zo afscheid te nemen van een bewoner.

Laatste wens
Na dit verhaal hebben de bewoners een aantal vragen. Verbaasd luisteren ze naar het verhaal dat er tegenwoordig veel meer mogelijk is, allemaal naar de wens van de overledene. Het is misschien wel een zwaar onderwerp, maar de bewoners hebben het erg interessant gevonden. Aan het eind van de lezing deelt Pauline kaartjes uit, die men in kan vullen met wensen.

Ga terug naar het overzicht