De buitenwereld binnen halen bij locatie Huis ter Weegen

De buitenwereld binnen halen bij locatie Huis ter Weegen

/Blogs

Welzijnsmedewerker Henny Pikkert organiseert elke maand bij Huis ter Weegen 'De buitenwereld binnen halen'. Dit in de vorm van lezingen die mensen geven over een onderwerp of beroep. Dit keer een student Rechten aan het woord.

Keurig in pak
Deze keer komt er een student Rechten. Pas 18 jaar en het eerste jaar op de Radboud universiteit achter de rug. Met aktetas en keurig in pak arriveert hij op tijd. Best spannend wat hij te vertellen heeft. Hij heeft zich goed voorbereid en na de kennismaking legt hij een spiekbriefje voor zich en begint. 

Motivatie
Om te beginnen is daar het verhaal van de motivatie. Al vroeg, rond zijn tiende, wist hij dat hij advocaat wilde worden. En die weg is hij nu dan ook in gegaan. Studentenleven is Seks, Drugs & Rock ‘n Roll. Niet voor hem. Hij is serieus en neemt geen genoegen met een zesje omdat het feesten te veel tijd in beslag neemt. Hoe anderen dat doen is hem een raadsel.  

Schrijven met de hand
Met enthousiasme vertelt hij over zijn eerste jaar. Colleges met 500 studenten tegelijk. Alles is via internet te volgen, dus eigenlijk kan ik gewoon thuisblijven. Alleen de werkgroepen zijn belangrijk om bij te wonen. Daar kun je vragen stellen en feedback krijgen. Schrijven met de hand doen de studenten alleen nog tijdens tentamens. Verder alles met de computer. Dat was vroeger wel anders. Een bewoners is jurist en weet te vertellen dat hij alles met de hand schreef. Samen wisselen ze enkele vaktermen uit. Zijn grote interesse gaat uit naar het materiële strafrecht. Hij laat een dik boek zien. Heel veel flinterdunne pagina’s en heel kleine letters. Moet hij dat allemaal uit zijn hoofd leren? Nee, maar je moet wel weten waar je iets kunt vinden. De oudste bewoner, 96 jaar, vertelt dat hij alle wetten vroeger wel degelijk uit zijn hoofd moest leren. Hij werkte bij de politie. Zijn vrouw overhoorde hem altijd. Ja, tijden veranderen!

Zó jong
Als de lezing voorbij is, krijgt hij als dank enkele bijzondere biertjes. Want ook al is hij zeer serieus, bier lust hij, maar wel met mate. Daarna komen toch nog enkele bewoners met vragen en hij blijft nog even om ook deze vragen te beantwoorden. Een bewoonster is verbaasd dat hij pas 18 jaar is. Haar zoon heeft deze studie ook gedaan, maar dan bijna 50 jaar geleden. Zo jong en dan al zo serieus met deze studie bezig, knap hoor! Hij krijgt een groot applaus.

Welzijnsmedewerker Henny Pikkert | Huis ter Weegen

 

Ga terug naar het overzicht