De buiten wereld binnen halen

De buiten wereld binnen halen

/Blogs

Op locatie Huis ter Weegen in Warnsveld worden er regelmatig beroepenlezingen georganiseerd. Dit keer is Huub Deterd aan het woord, directeur van Domus Magnus.

De directeur op bezoek
Een nieuw jaar en een nieuw begin. Geregeld regelen wij voor onze bewoners een beroepenlezing. Dit keer is de directeur van Domus Magnus aan het woord. Klokslag half vier belt hij aan. Een lange man die eerst alle bewoners een hand wil geven. Hij stelt zich voor als Huub Deterd. De bewoners worden nieuwsgierig. Een bewoonster, oud docente, wil weten waar Huub gestudeerd heeft en wat zijn voorgeschiedenis is. Huub is geboren in Enschede, een echte tukker. Na de middelbare school is hij, als enigste van zijn klas, richting Amsterdam gegaan om daar economie te studeren. Daarna is hij de vastgoed ingegaan. Hij heeft huizen gekocht en verhuurd aan studenten. Hier en daar wordt kennis over Amsterdam uitgewisseld. Enkele bewoners kennen Amsterdam goed. 

Spontane reacties
Huub is daarna directeur geworden bij 's Heeren Loo in Apeldoorn. Een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. "Dat ken ik, daar wonen gehandicapten", roept een bewoner heel spontaan. In september 2016 is Huub de nieuwe directeur van Domus Magnus geworden. Een bewoner vraagt of hij er ooit aan gedacht heeft architect te worden. Huub: "Nee, ik praat veel en heb geen fantasie om iets te ontwerpen." En wat doet hij nu zoal? Huub: "Twee dagen per week ben ik op het hoofdkantoor in Haarlem. De rest van de week reis ik door het land om alle woonvormen te bezoeken, verwacht en onverwachts." Tijdens zo'n bezoek neemt hij een kijkje in de keuken of bezoekt een bewoner. Op deze manier kijkt hij of alles goed verloopt en waar hij iets aan kan doen. Omdat de elf locaties van Domus Magnus door heel Nederland verspreid zijn, rijdt hij wel 1500 kilometer per week. 

Glaasje wijn
De tijd vliegt, het uur is zo voorbij. Huub krijgt als dank een mooie bokaal met voorjaarsbollen en een fles wijn. Spontaan vraagt hij aan de bewoners: "Hebben jullie glazen? Dan schenk ik een glaasje wijn in." Dat valt goed in de smaak bij de dames. Ze laten zich de wijn heerlijk smaken en toosten met hem op een goede gezondheid. Bij het vertrek laat hij de fles staan. De dames schenken zichzelf nog een glaasje in. Waarom ook niet, zo vaak komt de directeur niet langs! We kijken terug op een boeiende middag. De bewoners hebben het bezoek van Huub als zeer prettig ervaren. Ze waardeerden het dat de directeur bij hen over zijn beroep kwam vertellen.

Henny Pikkert,
Welzijnsmedewerker Huis ter Weegen.

Ga terug naar het overzicht