Bezuinigingen en creativiteit

Bezuinigingen en creativiteit

/Blogs

Het is momenteel veel in het nieuws: De bezuinigingen in de ouderenzorg met alle gevolgen van dien. Op Huis ter Weegen zien we het als een uitdaging om nóg creatiever te zijn.

Positiviteit binnen Domus Magnus
Het is momenteel veel in het nieuws: De bezuinigingen in de ouderenzorg met alle gevolgen van dien, waaronder vereenzaming en een slechte kwaliteit van leven. Hugo Borst publiceerde deze week in de krant zijn manifest. Ondertussen leest u op onze website allerlei gezellige dingen en dat strookt zo op het eerste gezicht niet met elkaar. De vergoedingen voor de zorg worden steeds lager en we worden gedwongen meer te doen met minder. Dat kun je negatief benaderen, maar binnen Domus Magnus en dus ook op Huis ter Weegen en Huis Welgelegen zien we het als een uitdaging om nóg creatiever te zijn en om nóg efficiënter te werken. We blijven gelukkig kleinschalige huizen met korte lijntjes en dat compenseert veel.

Armoede en weelde
Ook onze bewoners inspireren ons. De meeste mensen die bij ons wonen hebben tijdens hun jeugd een periode van armoede meegemaakt. Niet te vergelijken met de weelde waarin we nu leven. Een aantal van hen heeft in oorlogstijd eindeloze afstanden moeten afleggen per voet of per fiets met houten velgen om aan voedsel te komen. Een sigarenkistje werd een muziekinstrument, kleding werd eindeloos vermaakt en gekeerd. Een schaakspel van papier, noem maar op. Voorbeelden te over van creativiteit die ervoor zorgt dat we op gezonde wijze kunnen relativeren.

Latijns-Amerikaanse week
Met de bezuinigingen ver weggestopt, organiseren we dus op Huis ter Weegen gewoon een Latijns-Amerikaanse week. Enkele schilderijen aan de muur maken tijdelijk plaats voor een landkaart van Zuid-Amerika en posters van indianen met kleurig geweven stoffen. We koken in plaats van aardappelen, groenten en vlees een Argentijnse rundvleessoep en ‘Gallo Pinto, huevos fritos en ensalada con tomate’ (rijst met bonen, gebakken eieren en salade met tomaat.) We verdrijven de donkere herfstsfeer aan het einde van de middag met een concertje van Raymundo Valverde die gitaar speelt en daarbij prachtige Spaans- en Nederlandstalige ballades zingt.

Nicaragua
Een activiteitenbegeleidster heeft eens een mooie reis gemaakt naar Nicaragua, dus de diaprojector is afgestoft en met beeld vertelt zij het verhaal van haar niet alledaagse reis. Een piñata, gevuld met snoep, wordt gemaakt van papier-maché en volgens de Latijns-Amerikaanse traditie met veel plezier en hilariteit van de bewoners kapot geslagen zodat de vloer van de huiskamer bezaaid ligt met kleurig verpakt snoepgoed.

Positieve reacties
En zo wanen we ons op Huis ter Weegen een week lang in zuidelijke sferen door in feite niks extra’s te doen maar gewoon door een andere draai te geven aan de dingen die we al regelmatig doen en door het gebruik van onze creativiteit. Gezien de positieve reacties van onze bewoners hebben we de indruk dat juist dát bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van leven.

 

Ga terug naar het overzicht