Huis ter Weegen bezoekt museum De Opkamer in Warnsveld

Huis ter Weegen bezoekt museum De Opkamer in Warnsveld

/Blogs

Onlangs nam de activiteitenbegeleider van Huis ter Weegen een van haar bewoners mee naar museum De Opkamer in Warnsveld.

Samen met een bewoner ging ik op een dinsdag na de lunch op weg naar museum de Opkamer, dat een kleine 800 meter verderop ligt. Omdat mevrouw met een rollator loopt zat ze deze keer in de rolstoel. Ze had er zin in en pakte enthousiast haar jas en tas. Daar aangekomen werden we welkom geheten door de eigenaresse en werd er vriendelijk een stoel aangewezen. We werden meteen meegenomen in de wereld van vroeger door de enthousiaste verteller. Zo waren er Zeeuwse kappen van kant en heel fijn gebreide lapjes en jurkjes die je tijdens handwerkles moest maken. Mevrouw herkende dit en het werd voor haar een feest van herkenning.

Beppe en pake
We kregen iets te drinken aangeboden en zittend in een makkelijke stoel konden we de woonkamer met open keuken goed bekijken. De oude turfbak die voor de open haard stond herkende mevrouw nog van beppe en pake. Vooral het hondje dat in een stoel lag te slapen kreeg veel aandacht en mevrouw vertelde levendig over de hond die zij en haar man vroeger op de boerderij hadden en helaas verongelukte onder een tractor.

Oude tobbe
De keuken stond vol met blauw servies goed uit Duitsland, dat volgens mevrouw heel wat gekost moet hebben. In een vitrine kast zagen we heel veel kleurrijke aangeklede popjes uit alle landen van de wereld, oude sigarenbandjes, een smid met zijn zwartgeblakerd gereedschap, een washoek met een oude tobbe en mangel, een mijnwerker met een oude lamp voor op zijn helm, zwartwit foto's van mijnwerkers in actie.

Winkel van Sinkel
In de kelder, die via een trappetjes te bereiken was, ontdekten we een miniatuur kermis met vrolijk brandende lichtjes en draaiende wagentjes, een spoor met oude treintjes, een winkel van Sinkel , een drogisterij met allerlei zeepjes en kleurrijke flesjes met geurtjes. Mevrouw herkende de kwast waarmee haar oom zich in zeepte en de geur van zijn fris geschoren wang.

Herkenning
De eigenaar, die ook hielp met het op en afgaan van de trap, had heel veel zelfgemaakt en was er zichtbaar trots op. Het is een uit de hand gelopen hobby en vooral in het zomerseizoen zijn zijn vrouw en hij er druk mee. Ook door de vele toeristen die soms onverwacht dit museum ontdekken. Mevrouw herkende ook nog het oude wasmiddel Radion en er was een hoekje met gedragen kleding uit de tv-serie Bartje uit de jaren '70. Het boek dat daar lag had mevrouw gelezen, ze wist meteen de schrijver weer, dat was Anne de Vries.

Gezellig uitstapje
Van al die verhalen en de vele indrukken, waren we moe geworden en nadat we uitgezwaaid waren door de vriendelijke eigenaresse keerden we terug naar Huis ter Weegen. We kunnen terugkijken op een gezellig uitje en een prettig samenzijn.

Meer informatie over woonzorglocatie Huis ter Weegen

Ga terug naar het overzicht