Bewoners van Slingerbosch op ontdekkingsreis in een bijzonder boekwerk

Bewoners van Slingerbosch op ontdekkingsreis in een bijzonder boekwerk

/Blogs

Op donderdag 19 juli 2018 organiseerde Slingerbosch in samenwerking met de Bibliotheek Huizen, Laren, Blaricum en Artemis Omnibus uit Huizen een wel hele bijzondere lezing.

In 2014 werd het boek Rijks Masters of the Golden Age uitgebracht, ontworpen door Marcel Wanders. De gelimiteerde oplage hiervan is een ruim dertig kilo wegend boek, dat een kunstwerk op zich is. De bewoners reisden mee met de meest gewaardeerde kunstwerken uit de Gouden Eeuw.

Kunsthistorica
Diana Kostman, kunsthistorica, nam deze ochtend iedereen mee langs de meesterwerken van de Eregalerij aan de hand van dit onwaarschijnlijk mooie boek. Zij vertelde dat door infrarood onderzoek is vastgesteld dat Johannes Vermeer oorspronkelijk op de muur achter het melkmeisje ook een schilderij had geschilderd. Ook ‘zoomde’ zij onder andere in op de details van het portret van een stel van Frans Hals en De Joodse bruid van Rembrandt. Een mooie manier om inzicht te krijgen over de symboliek op deze schilderijen en de technieken die zijn gebruikt.


Bijzondere aandacht
De bewoners luisterden aandachtig en kregen na de lezing uitgebreid de mogelijkheid om onder begeleiding van Diana het boek van dichtbij te bekijken. Er werd de hele middag nog over nagepraat. Zij waren niet alleen onder de indruk van het spectaculaire boek maar ook van Diana en haar enthousiaste en toegankelijke manier van vertellen.


Kunst voor iedereen
Het is mooi dat door de samenwerking tussen de Bibliotheek Huizen, Laren, Blaricum en Artemis Omnibus en woonzorglocatie Slingerbosch lezingen georganiseerd kunnen worden waardoor kunst ook toegankelijk wordt voor ouderen die zelf niet meer in de gelegenheid zijn om een museum te bezoeken.

Ga terug naar het overzicht