In de oude polikliniek van het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch bouwt Domus Magnus 38 luxe woonzorgappartementen, waarvan 6 zorghotelappartementen. Dit bijzondere Rijksmonument aan de Nieuwstraat begroet in juni 2018 haar eerste bewoners. De voormalige polikliniek werd in 1932 gebouwd naar een ontwerp van architect J.J. van Dillen. De bouwstijl wordt ook wel de zuidelijke variant van de Amsterdamse School genoemd. Opvallend is de entree, die destijds zo werd ontworpen dat taxi's en ambulances overdekt konden voorrijden.

Indeling

De woonzorgappartementen variëren in oppervlakte tussen 40 en 130 m2 en liggen verspreid over drie woonlagen. Ze zijn gemakkelijk per trap of lift te bereiken. Elk appartement bestaat uit een woonkamer, een ruime slaapkamer, een kitchenette en een eigen badkamer met douche en toilet. Het gebouw wordt volledig afgestemd op de mobiliteits- en veiligheidsbehoeften van ouderen. De appartement zijn allen voorzien van een persoonlijke alarminstallatie waarmee bewoners 24 uur per dag hulp kunnen inroepen. Twee binnentuinen van ruim 250 m2 grenzen aan de oude kliniek. Vlak ernaast wordt een nieuwe, ondergrondse parkeergarage gebouwd.

Ligging

De oude polikliniek ligt op het voormalige terrein van het Groot Ziekengasthuis. Jarenlang was het Jeroen Bosch-ziekenhuis er gevestigd, maar dat verhuisde in 2011 naar de rand van Den Bosch. Rondom de oude polikliniek komt een combinatie van nieuwbouw en monumentale panden om in te wonen, werken en winkelen. Het Gasthuiskwartier is ruim opgezet met veel groen. De wijk is autoluw en grenst aan de historische binnenstad met talloze winkels, restaurants en musea. 

Klik hier voor de overzichtskaart van Het Gasthuiskwartier

Update verbouwing

De grootschalige renovatie van de polikliniek is begin 2017 begonnen. Het is een prachtig project om de locatie in ere te herstellen en er ook fijn leefbare appartementen in te realiseren; zo worden onder andere de ramen verlaagd en de vloeren verhoogd zodat de toekomstige bewoners een mooi zicht naar buiten hebben, de monumentale plafonds worden gerestaureerd en een kopie van de originele trap wordt in de centrale hal geplaatst. Ook is het eerste ontwerp van de tuin inmiddels klaar. Wij zullen hier regelmatig een update plaatsen over de verbouwing.